Tajniki kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia krajowa ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na kształt kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej więc różnorodne tradycje, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, które tuzinkowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, kartofle, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, że najistotniejszym i w największym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Dania, jakie zjeść wolno w Polsce to ewidentnie:
•    pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w rzeczywistości dużo do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści zaznaczają, iż jest apetyczna oraz sycąca.