Co zjeść w Krakowie

Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród szerokich wariantów, które proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, kolorów i spora dawka składników odżywczych.

Typowe włoskie przyprawy

Naszym rodakom kuchnia włoska, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Podstawowe dania włoskie

Makarony to baza kuchni włoskiej. Włosi gotują pasty w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do makaronu. Dobra restauracja włoska Kraków Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, powodują, że makarony nie są w stanie się przejeść.

Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, focaccia, piada i szeroki wybór deserów – takich jak granita czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film